13 Mayıs 2023
Yetişkinler çocukluk döneminde yaşadığı stresi, o dönemde anlatmaya yetecek kadar dil becerisine sahip olmayabilirler. Bunun yerine, duygularını farklı davranışlar ile ifade edebilirler.
Bazen olay öncesindeki davranışlarının tam tersi şekilde tutumlar sergileyebilirler veya tümüyle içlerine kapanıp hiçbir duruma tutum ve tepki göstermeyebilirler.
Yaşanan olayların seviyesi ve süresi her çocuklukta çeşitli şekilde gösterir; kimi yetişkinler çocukluk döneminde olayın hemen sonrasında reaksiyon verebilir ya da hadisenin üzerinden aylar veya yıllar geçmesinin ardından yetişkinlikte stres reaksiyonları gösterebilir.“
Bu yüzden böyle durumlarda önce çocukluğa inilmesi gereken sorun tespit edilmesi gerekir. Daha sonra ‘’Çocukluğun ile ilgili özel bir hatıran var mı?’’, ‘’Hatırlayabildiğin kadarıyla en erken yaşına dönerek önemli olduğunu düşündüğün bir anından bahseder misin?’’ gibi uygun sorularla desteklenir.
Yaniiii çocukluk hatıralarını ortaya çıkarmak istememizdeki amaç biz çocukken, bir seçeneğimiz veya gücümüz yokken başımıza ne geldiğini ve nelere sebep olduğuyla ilgili arasındaki bağlantı kurabilmeyi öğrenmek ve vurgulamaktır.